úterý 16. září 2014

Final cut

Final cut - V.Etzold

Žánr:  Literatura světová - Thrillery
Rok vydání: 2014, rok vydání originálu: 2014
Počet stran: 424
Nakladatelství:       Knižní klub

Anotace - Vrah, který si počíná jako počítačový virus: je neviditelný a všudypřítomný. Říká si Bezejmenný a jeho činy vyvolávají hrůzu a strach po celém Berlíně. Vrchní komisařka Clara Vidalisová a její tým jsou v oddělení patopsychologie pro těžké případy kompetentní, ale postupy tohoto zločince vyrážejí dech i jim. Pachatel vždy geniálně navede vyšetřovatele na falešnou stopu. Teprve postupem času si komisařka uvědomí, že vrah svou děsivou hru nehraje s policií, ale pouze s ní samotnou

Ústřední postavou je Clara. Je v mord partě a právě uzavřela případ sériového vraha, Vlkodlaka, který své oběti „porcoval“. Těší se na dovolenou. Avšak v tu nejméně vhodnou obdrží CD adresované jí s autentickými záběry vraždy mladé dívky. Začíná kolotoč.

Clara, jak už je zvykem, má problém. Sžírají ji výčitky ze smrti malé sestry. Má ráda whisky a je celkem sympatická. Její myšlenkové pochody, dedukce a postřehy se čtou příjemně. Bylo příjemné, že je vykreslená jako bytost i se slabostmi.

Seznamujeme se také se zbytkem vyšetřovacího týmu. Pochytila jsem minimálně tři různé národnosti, které mají i různý pohled na nastalý problém. Celé se to točí kolem pár lidí. Žádný složitý míchání xy postav. Avšak i v tomto okruhu mála lidiček je děj celkem propracovaný. Líbí se mi, jak je zde vyzdviženo nebezpečí internetu, a sociálních sítí. Jakou propast si pod sebou kopeme s každou jednou informací, postem….

Paralelní děj je z pohledu Torina. Je to človíček, který chce vydělávat novou neotřelou reality show. Od počátku jsem na něj myslela jako na „slizouna“. Opět kolem sebe má jen pár postav, bez zbytečného zamotávání nepotřebných. V počátku knihy mi absolutně nedávalo smysl proč tam je…

V knize je celkem dost „ohavných“ scén. Vyjímkou není ani vulgarita. Ta se sama o sobě „pere“ se spisovnou mluvou. V jedné větě máte vulgaritu a zároveň – „vypláchl ústa“. Tak nějak by mi sedlo spíše „pusu“. Trošku to bije do očí, ale na styl si brzy zvyknete. Dalším rušivým elementem byly anglické fráze. Již jsem to dříve viděla v jiné knize a nechápu, proč nejsou přeloženy také. Jedná se o knihu od Němce, kdy se odehrává v Německu. Tak proč ang.? Začíná to být nějakým hitem či co.

Setkáte se zde s násilím, vyvrženými obětmi i fikcí a iluzí života, která je až děsivě propojena s dnešním světem internetu. Možnost "života" přes statusy, fotky, "pohádky" o cestách, i když skutečnost je za hranicemi chápaní...

Avšak i přes výše zmíněné je kniha velice příjemná. Děj svižný, postavy osobité a milovníci krimi a thrillerů si jistě přijdou na své.

Od psychologie, přes krev po napětí a tajemno. Kniha se mi velice líbila a rozhodně doporučuji. 

Žádné komentáře:

Okomentovat