neděle 7. září 2014

Chladné ostří (RC)

Krimi thriller – Chladné ostří F.Gehm (RC)

Žánr:  Literatura světová - Detektivky
Rok vydání: 2013, rok vydání originálu: 2010
Počet stran: 192
Nakladatelství:       Fragment

Anotace - Existuje pouze den. Uplynulá noc není a nikdy nebyla... Na dřevěném ostrůvku uprostřed jezera je nalezena pobodaná dívka. Nikdo netuší, kdo mohl šestnáctileté Floře tak ublížit. Policie objeví spoustu stop, přesto se jí nedaří pachatele dopadnout. Opravdu si Flora z noci, kdy byla napadena, nic nepamatuje? Nebo snad mlčí úmyslně?

Příběh začíná celkem surovým napadením Mladé Flory.
Útočník ji pořezal a pobodal na celém těle.  ( Útok je popisován jako brutální s hlubokými a surovými údery, avšak Flora je ve výsledku „jen„ pořezaná, potrhaná. ??? ) V nemocnici pobude jen chvilku.

Celá kniha se skládá z několika druhů vyprávění. První je z pohledu Flory. Její myšlenky, vzpomínky. Tyto pasáže jsou úsečné. Jednověté, jednoslovné. Moc mi nesedli. Celkově Flora byla celkem nesympatická…

Další seznámení bude z pohledu Trixi, její kamarádky. Celkem příjemné dívčiny. Je zdrcena napadením Flory a snaží se jí pomoct, podržet v této těžké chvíli.
Vidíme tu i náhled Andra, který je Flořiným přítelem.


V tomto případu musí figurovat i detektivové. Snaží se najít pachatele, který byl schopný něco takového provést mladé dívce. Chodí po malé vesnici a vyslýchají možné i nemožné svědky a pomalu skládají dílky skládačky. Ruku v ruce s tím jde další styl a to výslechy. Jsou zde sepsané jakoby do protokolu.

Příběh je velice jednoduchý. Ač Ya knihy čtu ráda, tak toto nebyla zrovna dobrá volba. Po zkušenostech s knihami tohoto žánru pro Adult, jsem v tomto viděla jasnou jednoduchost. Možná to je i obdobím kdy v dospělých thrillerech a detektivkách doslova ležím a díky tomu se neubráním porovnávání.


Pro mladé 15+ by tato kniha mohla být celkem příjemným seznámením a „přípravou“ na propracovanější knihy.

Avšak já hodnotím slabým průměrem. I když se řadím do naivních čtenářů, kteří jen výjimečně odhadnou konec, tak zde byl, alespoň pro mě, jasný už od prvních stránek. Kniha mi celkově nijak neuchvátila.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Fragment.


Knihu si můžete zakoupit zde ;) 


Žádné komentáře:

Okomentovat