středa 13. srpna 2014

Vřesoviště (RC)

Vřesoviště – B.Bauerová (RC)


Žánr:  Literatura světová - Thrillery
Rok vydání: 2012, rok vydání originálu: 2010
Počet stran: 294
Nakladatelství:       Argo

Anotace - Originální psychologický thriller plný napětí je vynikající prvotinou Angličanky Belindy Bauerové. O kvalitách románu svědčí nejen nadšený ohlas čtenářů, ale i uznání, jehož se mu v roce 2010 dostalo od britské asociace autorů detektivek: získal jednu z nejprestižnějších cen - Zlatou dýku.
Dvanáctiletý Steven Lamb doufá, že zlomí prokletí své těžce zkoušené rodiny, když zjistí, co se stalo s jeho tenkrát jedenáctiletým strýcem, který před dvaceti lety beze stopy zmizel právě v době, kdy v okolí zakopával zneužité dětské oběti sériový vrah. Exmoorské vřesoviště Steven prohledává dlouho marně, a proto se pustí do nebezpečné hry: uvězněnému vrahovi pošle dopis…

Jednou z ústředních postav je Steven. Jak je již zmíněno v anotaci, má prazvláštní cíl. Chodí na vřesoviště, kope a hledá tělo zesnulého strýčka Billa.
K tomuto konání ho vede celoživotní napětí v rodině. Žije se svým mladším bratrem jménem Davey, vzteklou matkou Lettie a zapšklou babičkou ve starším domě. Jeho Babička den co den stojí v okně a čeká, zda se neobjeví z čista jasna jeho strýček Bill.  Tak nějak se předpokládá, že byl jednou z obětí sériového vraha Arnolda Averyho. Avšak tělo strýčka se nikdy neobjevilo a Avery se nehodlal přiznat k ničemu navíc než k tomu, co na něj měli.

A tak Steven ve svém volném čase kope ve vřesovišti a hledá tělo proto, aby dal svou rodinu do pořádku. Touží po uznání, milující a vřelé rodině. Chce ze všech sejmout ten plášť bezmoci a nejistoty a mít jen krásné dětství.  Když ani po několika letech kopání nedochází vytouženého cíle, napadne ho napsat přímo Averymu. Chce vědět kde je Bill zakopaný. Uvědomuje si, že by mohl hledat věčnost a přitom stačí napsat dopis a zeptat se. Tím však rozpoutá něco, co netušil, že by bylo možné.

Druhou postavou je sám sériový vrah Avery. V jeho kapitolách se s ním seznamujeme blíže. Poznáváme jeho pohnutky i strach a odpor k jistým věcem.
Když mu po neskutečně dlouhé době přijde dopis, je jím zcela ohromen.  Začne si s adresátem hrát na kočku a myš. Ví, že má moc a to je pro něj neskutečně potěšující. Jednou ale náhodou, nedopatřením, chybou? Zjistí, že si dopisuje s malým chlapcem. To co se začne odehrávat v Averyho mysli je neskutečné. Věci rázem dostanou jiný obraz a strmý ráz.

Kniha je psaná celkem napínavým stylem. Nikde jsem se nenudila. Posledních cca 70 stran jsem nebyla schopna ji zavřít. Zaujalo mi v anotaci „psychologický thriller“. Měla jsem chuť na něco drsnějšího a tato kniha rozhodně nezklamala. Nutí mi k zamyšlení, jak relativně dávná minulost může ovlivnit přítomnost. To, jak se malý chlapec snaží vše vyřešit.

Takže celkové hodnocení je 80%. Konec byl velice zajímavý a celá kniha se četla hodně příjemně.

Za recenzní výtisk děkuji Palmknihám.


e-Knihu si můžete zakoupit například zde ;)


Žádné komentáře:

Okomentovat