pátek 22. srpna 2014

Podivné město (RC)

Sirotčinec slečny Peregrinové – Podivné město R.Riggs (RC)


Žánr:  Pro děti a mládež - Sci-fi a fantasy
Rok vydání: 2014, rok vydání originálu: 2012
Počet stran: 388
Nakladatelství:       Jota
Díl druhý

Anotace - Mimořádná pouť, která začala v knize Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, pokračuje. Jacob Portman se vydává se svými novými přáteli na cestu do Londýna, podivného hlavního města celého světa. Doufají, že zde naleznou lék pro svou milovanou ředitelku, slečnu Peregrinovou. Jenže ve městě ničeném válkou číhají nečekaná překvapení na každém rohu. A než Jacob dovede podivné děti do bezpečí, musí učinit důležité rozhodnutí, které se týká jeho lásky k Emmě Bloomové.
Podivné město vtáhne čtenáře do imaginárního světa telepatie a časových smyček, cirkusových triků a vlkodlaků – do světa obydleného „podivnými“ dospělými, vrahounskými stvůrami a bizarními druhy zázračných zvířat. Stejně jako v prvním díle v sobě i druhá část Podivných dětí spojuje napínavou fikci s dosud nepublikovanými dobovými fotografiemi a nabízí tak jedinečný čtenářský zážitek.


Tak mohu s klidným svědomím říci, že tato kniha byla dobrá volba. Jak jsem se již zmínila, tak mě první díl celkem zklamal. Celý byl o popisech, seznámení a něco se konečně začalo dít, až na konci knihy. Avšak nemám ráda neukončené příběhy, a jelikož Sirotčinec pro Podivné děti nebyl zas tak hrozný, abych ho nedočetla, tak jsem si troufla na druhý díl.

A již v začátku knihy jsem měla jasno. Ač jsem nic moc velkého od knihy neočekávala, tak je oproti prvnímu dílu rozhodně lepší. Navazuje dějem přímo na předchozí knihu. Tudíž bez předchozího, bych asi nevěděla „která bije“. Celé Podivné město je velice akční. Děj je svižný. Naše partička podivných zažívá jedno dobrodružství za druhým a musí překonat mnoho překážek.

Od cesty a útěku před netvory, snahu být nenápadní ve městě, kde skupinka dětí bez dozoru dospělého budí nežádoucí pozornost…
Dokonce je jeden pohádkový příběh zavede mezi podivná zvířata, putující cikány, jejichž vůdce má podivného syna.

Chvílemi si říkáte takovou tu klasickou větu ze života: „když se něco se**, tak pěkně na hromadu.“ Ale občas mi to připadalo malinko přehnané, tím, že těch překážek bylo v jednu chvíli skutečně hodně. Naši hrdinové se vypořádávají se vším, jak jen dovedou a vy to celé prožíváte jedním dechem s nimi.


Závěr knihy byl velice povedený.  A rozhodně budí chuť přečíst si další díl. Celkově se od počátku do poslední strany rozhodně nebudete nudit. Je zde pár věcí, které mi malinko lezly na nervy, například již zmíněné "přeplácané" překážky. Občas to ve mě budilo dojem, že si nebude nikdo moct ani odskočit, aniž by nevznikl nějaký problém. Ale to už si posuďte sami, nerada bych dala nějaký spoiler. Láska mezi Jacobem a Emmou je taková relativně tichá. Líbilo se mi, že není vlezlá, jak v dnešní době bývá. Zároveň Vám ji sem tam připomenou.


Celou knihu provází opět podivné ilustrace-fotky. Moc se mi na tom líbí, že každá fotografie sedí k přesné části příběhu. Nejsou dány ladem a skladem, ale dobře promyšleně. Jelikož mám tuto knihu jako eknihu, tak jsem nebyla líná si obrázky otevírat a počítači a pomalinku nad nimi zvolnit a prostudovat je.

Celkově jsem se druhého dílu bála, nechtěla jsem být zase zklamaná nějakými sáhodlouhým popisovým a seznamovacím vyprávěním. Teď se zpětným pohledem jsem usoudila, že první díl budu brát jako neodmyslitelný prolog vedoucí k druhé, nesporně lepší části této série.

Na třetí díl se už teď těším a věřím, že nezklame... Hodnotím 8/10 za velice příjemné překvapení a doporučuji.


Za recenzní výtisk děkuji Palmknihám.


Eknihu si můžete zakoupit zde ;)


Žádné komentáře:

Okomentovat