pondělí 30. června 2014

Návnada

Návnada - K.Messum (RC)

Žánr: Literatura světová - Thrillery
Rok vydání:        2013
Počet stran:        222
Nakladatelství:   Alpress

Anotace - Šest lidí se probudí na opuštěném ostrově, aniž tuší, jak se sem dostali. Všechny drží ve spárech neovladatelná závislost na heroinu. Z lodi kotvící na dohled jim nikdo nespěchá na pomoc. Pak najdou vzkaz, že pro další dávku si musí doplavat na vedlejší ostrov přes zátoku zamořenou žraloky. Pozorovatelé na lodi se baví a sázky na život se zvyšují…

                   -----------------------------------

Co byste dělali, kdybyste se ocitli na pláži na nějakým zapomenutém ostrově? Nevíte? Naše skupinka 6 lidí taky ne… Jsou tu čtyři muži a dvě ženy.. Všichni si pamatují muže v obleku, Mexičana nebo jen přepadení tak tiché, že si ho nikdo jiný nevšiml a pak to, že se probudili na sluncem zalité pláži spolu s dalšími stejně zmatenými týpky.

Po probouzení se postupně a navzájem se vraždí pohledy. Po chvilce a pár větách se značnou nervozitou zjistí, že jsou všichni fetáci… Jaké to překvapení… Avšak žádnou další společnou věc nemají. Jsou různého věku i rasy.

Jsou sledovaní, absťák se začíná probouzet a oni mají příslib, že po splnění prvního úkolu, který na ně čekal v bedně spolu s malým proviantem – přeplavat asi míli mořem na druhý ostrov -  na ně čeká další bedna s dárkem, nejčistší heroin co kdy měli… Jak dlouho vydrží, než se vrhnou do vln oceánu? Rozhodování jim ztěžuje fakt, že si v moři všimli žraloků….

Závislost na heroinu je známa svými fyzickými abstinenčními příznaky. Je to jeden z nejhorších co můžou být. Postupně se hodinu od hodiny příznaky horší a tím stoupá i nervozita, deprese a konflikty. Touha po další dávce je s každou minutou silnější. Všimnou si zakotvené lodi a lidí na nich.  Jsou to ti, co je sem dovedli? A jaké s nimy mají plány? To vše se jim honí hlavou spolu s tím, jaké mají šance ten kousek moře přeplavat.

Jsou tu dvě dějové linie, před ostrovem a na ostrově. V minulém čase se dozvídáme nitky k tomu, jak se naši hrdinové ocitli tam, kde jsou…

Postupem knihy zůstanete jen v přítomnosti a začnete se seznamovat i s lidmi na palubě lodi. S jejich pohnutkami a důvody k této zvrácené „zábavě“.

Závěr – Kniha má na obálce pro příznivce Hunger games. Avšak oproti zmíněné budí dojem skutečnosti. Příběh je zasazený Do Miami a přilehlé Florida Keys. Je Úchvatný svou reálií. Při čtení Máte pocit, že by se to skutečně mohlo stát a to Vám jen dodává na dramatičnosti celého příběhu. Spolu s tím jdou i podrobné popisy Abstinenčních příznaků našich „hrdinů“.

Takže knihu rozhodně doporučuji, čte se výborně.

Návnadu k recenzi mi poskytly Palmknihy a tímto jim moc děkuji.

Knihu je možné zakoupit zde.





Žádné komentáře:

Okomentovat