pátek 29. listopadu 2013

Netopýr

Od J.Nesba

Anotace – První román ze série případů Harryho Holea, ve kterém nekonvenční kriminalista odjíždí do Sydney sekundovat místní policii při vyšetřování. Kniha získala řadu ocenění a odstartovala dráhu Joa Nesboho k dnešní pozici hvězdy světové krimi.
V Austrálii je nalezena mrtvá norská dívka. Vše poukazuje na to, že byla znásilněna a zavražděna. Oddělení vražd osloského policejního ředitelství vysílá do Sydney kriminalistu Harryho Holea, jehož úkolem je sekundovat místní policii při vyšetřování. Zároveň si zde má Harry odpočinout od problémů s alkoholem i psychických potíží. Při autonehodě totiž jeho vinou zemřel mladý kolega. Pasivně přihlížet a jen radit však Harry neumí, a tak se ve vyšetřování začíná navzdory nelibosti australských kolegů silně angažovat, zvláště poté, co vyjde najevo, že nejde o jedinou vraždu a že má policie patrně co do činění se sériovým vrahem. Harry se postupně dostává do prostředí pasáků, drogových dealerů, prostitutek, transvestitů, cirkusáků i boxerů a seznamuje se se světem a s legendami původních Austrálců a jejich prostřednictvím také s netopýrem - symbolem smrti...



Děj – Kniha je z počátku takový popisový, vyprávěcí a vzpomínkový večírek.
Harry se dá se po stopách s Andrewem, místním poldou, který ho provází po místech a svědcích. Seznamuje ho s případem a tím co už ví nebo kde se něco možná ještě dozví… Během vyšetřování získá milostný poměr s jednou vyslýchanou ženou Brigitou. Poté však začíná sešup, dochází mu plno věcí, které měli být nejspíše skryty, děj nabírá na obrátkách a dějí se nemilé věci… Pomalý začátek je poté plně vynahrazen. Ač mám nějakou kriminálku za sebou tak myšlenkové pochody a zvraty, zkraty jsou luxusní. Autor Vás vodí z bodu A do bodu B a vy jen čekáte, proč a koho teda podezřívá, aby nakonec zasadil ránu, kterou jste nečekali…..


Hodnocení – Jediné co se mi nelíbilo je, že v knize jsou vložené anglické fráze. Ne že bych měla problém s překladem, ale je to takové nevyhovující… Vadilo mi to v tom… Jinak je zde plno příběhů domorodců, vyprávění a poučky o historii i zvířatech, to bylo zajímavé zpestření…. Kniha po rozjezdu nabrala tempo a já jsem ji shltla prakticky během neděle. Takže za mě rozhodně doporučuji. Určitě otevřu další jeho knihy a nechám se unášet spletitými uličkami autorovy fantasie …. 




Žádné komentáře:

Okomentovat