úterý 1. října 2013

Zmizelá

Od G.Flynnové


Anotace – Zdálo se to jako ideální manželství. Zdání ale může vražedně klamat… Amy Dunnová zmizela v den pátého výročí svatby. Nick, její muž, byl po sérii nalezených důkazů obviněn z vraždy své ženy. Nick prohlašuje, že nic nespáchal, Amyini přátelé a zápisky v jejím deníku tvrdí opak. Kdo má pravdu? Jak ji poznat? A pokud je Nick nevinný, kam se poděla Amy?
Psychothriller, který se stal kultem i fenoménem…



Děj – Je rozdělen na dva „díly“.
1.   Je z pohledu Nicka, který probíhá v současnosti, Amy zmizela a on se potýká s problémy,  zúčastňuje se pátrání. Dumá Nad jejich životem, nad tím co bylo dobře, co by asi udělal jinak a jestli je možno, že byli nějaké náznaky, co by se mohlo stát. Postupně nabývám dojmu, že ji Nick ani moc neznal. Cizí lidé mu během pátrání říkají o Amy různé věci, kterým absolutně nevěří a nebere je v potaz. Když už se ví, že Amy je „zmizelá“ nachází Nick nápovědy k jejich tradiční výroční hře. V dopisech a nápovědách ho Amy vyzdvihává jako dokonalého, úžasného, perfektního muže. (Popravdě něco mi na tom připadá přitažené za vlasy.) Pak se ale začíná děj zcela měnit a vy pochopíte …..

2.   Je deníkový záznam Amy. Ten sahá do minulosti. Od dob prvního setkání s Nickem. Je zde pohled ženy, která dělá vše pro to, aby bylo manželství harmonické. Velice mi zaujal její popis chování, odezvy Manžela na různé situace. Stačí málo, jen malinká změna intonace, trošku porozumění, nějaká špetka čehokoliv a hned by se žena cítila líp…. V této části je mi Amy sympatická, ale to co nastane je až neskutečně děsivé… V tu chvíli je mi Amy odpornější a odpornější s každou další stránkou….

Celkově děj začíná nabírat na spádu před půlkou knihy… To pak začnete chápat všude prezentované fotky knihy s človíčkem v šoku. Autorka si s gradací počkala, ale o to víc Vás to dostane. Hraje si s vašimi city i pohledem na věc. To co Vás zpočátku rozesmutnilo, Vám později pohne žlučí… Četla jsem pár komentářů s odkazem jak je Amy úžasná, jakou zaslouží poklonu… Mě teda srala celou druhou půlku knihy a následně i první, když jsem si uvědomila, že jsem to sežrala i s navijákem…


Hodnocení -  Jako celek je kniha výborná, Dokáže z Vás vyloudit pocity ať už sympatie nebo nechuti. Někdo možná tuší jak se děj dál vyvine, ale rozhodně nenechá laxním postupné pokračování. To jak nakonec vše skončí…. Příběh je velice dobře promyšlen a u konce Vás mrazí… Je tohle to vlastně možné? Mno já jsem na vážkách… Takže kolem a kolem rozhodně doporučuji !!!! Nudit se rozhodně nebudete…….



Žádné komentáře:

Okomentovat