sobota 19. října 2013

Zápach odlivu

Od H.Östlundh



Anotace – Detektivní román Zápach odlivu je prvním z řady příběhů o kriminalistovi Fredriku Bromanovi, který se spolu s rodinou, svojí ženou Ninni a dvěma dětmi, právě přestěhoval ze Stockholmu do malé vesničky na ostrově Gotland. Vše zpočátku vypadá jako sen, plný slunce, bezstarostného koupání a nádherné gotlandské přírody. Avšak poté, co je ve střešním boxu jednoho odstaveného auta nalezeno polorozpadlé rozporcované tělo, mění se sen o klidném životě na Gotlandu v noční můru. Ráj na zemi se stává ostrovem hrůzy. Fredrik a jeho rodina si uvědomují si, že vrah může číhat všude.

Děj – Jak slibuje anotace, děj se pohybuje v kruhu rodiny Fredrika. Poklidnou idylku zbourají nálezy těla. První oběť je jen začátek. Skupina kriminálních policistů se snaží skládat dílky mozaiky. Postupně se jin přidávají další a další částečky. Je jen otázkou času kdy mobil oznámí nález další oběti….  Je zde hodně rozebíráno vnímání okolí na nastalou situaci, a co se týče kriminální práce, jako by jí oproti soukromí bylo poskrovnu. Avšak nádherně ukazuje, že i to co by Vám mohlo připadat v počátku vyšetřování jako banální, nebo snad nevýznamná stopa ve výsledku znamená velice hodně.

Postavy – Fredrik – Milující otec a manžel. Je z něj cítit takové to kouzlo, kdy pro rodinu dýchá. Oddanost a láska k jeho ženě je sladká.
Ninna – Manželka, vystrašená vzorná ženuška. Takový prototyp pro ideální manželství. Je vykreslená jako tichá, nekonfliktní. Téměř vždy je taková tichá….


Hodnocení – Tak, no co na to říct…. Severská krimi je poslední dobou vyzdvihována hodně nahoru. A tuhle knihu jsem měla v hledáčku už dlouho, avšak nedokázala mi nadchnout. Neříkám, že by byla špatná´, není tu takový ten napínavý prvek, který by vás hnal parní silou… Je celkem klidná. Velký plus je, že v průběhu děje nejsou téměř žádné náznaky kdo je pachatel. Tápete ve tmě spolu s vyšetřovateli a odhadnout kdo to je není reálně možné, dokud to Autor ke konci nedovolí. Pak Vám dojde hodně. Takže nečekejte, že na začátku vyčíslí portrét pachatel a vy budete typovat…. V této knize to jaksi nejde …. Je to pečlivě sepsaná mozaika… Celkově od knihy neočekávejte strhující děj, ale klidné čtení před spaním….





Žádné komentáře:

Okomentovat