sobota 18. května 2013

Skrýš


Skrýš od J.Theorina

Anotace – Jan Hauger, devětadvacetiletý učitel, přichází pracovat do mateřské školky v jednom větším městě na západním pobřeží Švédska. Mýtina ale není běžná školka – sousedí totiž s psychiatrickou Klinikou svaté Patricie, jíž se mezi lidmi říká Svatá Psycho, zvláštním zařízení s ostrahou, kde jsou internováni psychicky narušení pachatelé násilných trestných činů. Mezi nimi jsou i rodiče dětí z Mýtiny. Smyslem pobytu dětí ve školce je, aby jim byl s rodiči umožněn kontakt. Jedním z Janových pracovních povinností je eskortovat děti podzemním tunelem, který školku a kliniku spojuje. Jan je schopný pedagog, který ovšem leccos tají – například to, proč tolik stojí o místo právě v Mýtině, nebo to, k čemu došlo o několik let dříve, kdy šel se skupinou dětí ze školky, v níž tehdy působil, na procházku do lesa a při návratu mu jedno z nich chybělo.

Děj – Začínáme žádostí o práci ve školce spolupracující s Místní klinikou. Poznáváme přísná pravidla a příkazy. Jan se rychle přizpůsobí. Práci s dětmi miluje. Autor pomalu, ale jistě nahlodává moji zvědavost. Některé kapitoly jsou vzpomínkové, nakousávající nějaký minulý děj. Když si, ale myslíte, že za chvilku osvětlí, přidá jinou vzpomínku a vy musíte číst dál. Dějů z minulosti je víc a všechny spolu mistrovsky souvisí. Každá jedna vzpomínka navazuje na jinou.  Zjišťujete, že každý ač vstřícný, milý človíček má nějaké to černé tajemství. Někdy si prostě musíte říct, jak je to možné? Jsme tak slepí nebo oni dokáží tak dobře skrývat tajemství….? Pomalu se blížím ke konci knihy a příběh, jeho počátek všeho dalšího počínání se začíná rozjasňovat. Běhá mi mráz po zádech a už mi pomalinku svítá. Co všechno rozpohybuje jeden „nevinný“ puberťácký slib. A kdo mu věří? Jsou schopni věcí, které nejsou zrovna „vhodné…“ Soukolí příběhu do sebe až hrůzostrašně přesně zapadá dílek po dílku…. A posledních pár stránek Vám ho celé zboří.

Šílenství je smutné a pochmurné.
Když nad sebou člověk ztratí kontrolu,
Je na tom sotva co romantického.
Namísto toho, aby unikl z reality,
Uvízne v ještě komplikovanější pasti.
Julian Palacios


Postavy –  Jan - Zpočátku je celý vyplašený. Má tajemství a bojí se, aby na něj nikdo nepřišel. Je to 9 let stará noční můra. Jan působí dojmem velice příjemného člověka. Sice se straní, ale ne nijak výrazně. V práci zapadne, kolegové o něm mluví jen v dobrém.
Hanna - Milá štíhlá blondýnka. Je ze skupiny učitelů v mýtině nejmladší. Práce s dětmi ji vyčerpává, jak sama říká a má svůj způsob jak si oddychnout…. Je to taková, žena v krizi, podle mě se hledá, a to ne na zrovna vhodných místech a se zrovna vhodnými lidmi….
Lilian – další učitelka z mýtiny. Je to veselá kopa. A příjemná nápomocná, samý úsměv. Jana zavedla do přístavního baru, kde se mu bude líp seznamovat s lidmi. Aby v novém městě líp zapadl a necítil se osamocený. Postupem času začne na povrch vyplouvat její noční můra. Objevují se skryté náznaky, že ne vše je u ní tak dokonale veselé. Sžírá jí posedlost, již několik let a ne a ne dojít klidu. K tomu však podniká patřičné kroky. Nic jiného si totiž nepřeje.

Hodnocení – Celkově je příběh vystaven výborně. Vybrala jsem si ho na stránkách Nakladatelství Moba podle anotace. Velice mi zaujalo spojení mateřské školy a Psychiatrické léčebny. Z toho prostě musí vzejít bomba. A nezklamala jsem se. Autor příběh dávkuje po kouskách. Odbíhání do několika úseků minulosti dostává děsivé obrysy. Nevíte co si myslet. V jednu chvíli to vypadá na šanci na „happy end“. V další chvíli nestačíte koukat, jak se to celé zvrtlo. Boj člověka se sebou samým a s jeho touhami, které jsou až příliš nebezpečné. A konečný „doslov“ tomu dal skutečnou perličku…. Knihu rozhodně doporučuji, nudit se u ní nikdo snad ani nemůže. Hodnocení 10/10

Autor – Spisovatel a novinář, podobně jako Stieg Larsson, ke kterému ho přirovnávají. Pochází z rodiny námořníků a od dětství se plavil na lodích v Baltickém moři. Severské strašidelné příběhy a lidové vyprávěni ovlivnili jeho rozhodnuti psát horory a thrillery.
Debutoval knihou Ozvěny mrtvých, která vyšla v dvanácti jazycích, stala se bestsellerem a švédská kritika ji označila za detektivku roku. Román má tři volné pokračovaní a autor připravuje závěrečné čtvrté.

Žádné komentáře:

Okomentovat