neděle 12. května 2013

Ostré předměty


Ostré předměty od G.Flinn

Anotace – Stěží si představit hrůznější zločin než uškrcení malé holčičky. Zapomenuté missourijské maloměsto Wind Gap se ještě nevzpamatovalo z jedné brutální vraždy, a už je tu další, stejně strašná a nepochopitelná. Proč nevinné dívky? A proč jim vrah vytrhal skoro všechny zuby? Pro mladou chicagskou reportérku Camille Preakerovou, která ve Wind Gap vyrůstala, je takový případ vítaným sólokaprem. Jenže to, co se zprvu zdálo jako kariérní příležitost, získá nakonec mnohem osudovější a tragičtější podobu. Ukáže se, že posedlost jde v tomto příběhu až na krev. A to do slova a do písmene. Kontroverzní, znepokojivý psychothriller Gillian Flynnové stojí na počátku autorčiny úspěšné spisovatelské kariéry: její knihy od té doby neopouštějí žebříčky bestsellerů - ani hlavy čtenářů. Své o tom ví i Stephen King: „Přistihl jsem se, že se děsím přečíst posledních třicet stran, ale nedokážu je přestat obracet. Pak, když světla zhasla, vězel ten příběh stále v mé hlavě, svinutý a syčící jako had ve své skrýši.

Děj – Příjezd Camille do rodného městečka, kam ji poslal rozkazem její šéf není růžový. Její matka je zvláštní osůbka. Obě spojuje jiná tragédie, která je podle všeho i rozděluje. Vše co se děje je z pohledu reportérky, která zjišťuje, kdeco může. Ale s každou další odpovědí vyvstanou další otázky. Lidé v městečku si začínají vzpomínat na Camille. Některé si však holka stěží vybavuje, z jiných jí vstávají vlasy na hlavě. Minulost se nezapomíná a vynořuje v nejméně vhodných chvílích. V městečku se nikdy nic nezapomíná a všichni vědí o svých sousedech víc než je záhodno… Vztek se míchá s touhou po publicitě. Jedni by Camille nejraději vypakovali, jiní zase nevědí jak ji k sobě přilákat aby bylo zrovna jejich jméno v článku.  Obviňování a spekulace kdo zabil, jsou velice obšírné. Kdo si neukáže na někoho, koho nemá rád……?

Postavy – Camille je hlavní představitelka. Své pocity zahání skleničkami alkoholu. Není to typická vlezlá osoba. Má svůj způsob odstupu. Má i své démony, se kterými bojuje i se jimi uklidňuje… Celkově sympatická žena.
                 Amma – Mladší nevlastní sestra Camille. Rozmazlená 13-ti letá holka. Nevím co si o ní myslet u matky je to chudáček-fracek a sama venku s kamarádkami mrcha, na svůj věk až příliš drzá a vyzývavá… Ona je takový prototyp dnešní mládeže, která se chová čím dál hůř. Celou knihu mám pocit, že bych jí seřezala…
                  Richard – externí detektiv, který byl na případ poslán, aby pomohl místní policii. Má svůj odstup, ale i osobité kouzlo. Výbornou paměť a takový šarm… Na detektiva celkem sladký. Jeho nejlepší postřehy jsou však veřejnosti i nám až do konce skryty.
                 Adora – Další postava co mi ježí chloupky na zádech. Bezcitná, zamindrákovaná matka Camille a Ammi. Život se s ní moc nemazlil, ale je zazobaná a rýpe se v minulosti. Moc se vyžívá v bolesti. Je nemilovanou dcerou své matky.

Tyhle lidé ve mně zanechali největší dojmy. Jsou zde další, kterým bych asi ukázala co je slušné chování. Ale nejsou zdaleka takhle vyčnívající, pobuřující. Občas si říkáte, jestli se opravdu některé děcka chovají takhle? Mám divný pocit, že možná ještě hůř….



Hodnocení – Kniha vás nutí otáčet stránku za stránkou. Je psaná stylem, který pohltí a nepustí do samého konce. Jen si říkáte –bože to už se blížím konci?  Hltáte stránku za stránkou. Od povinností utíkáte v každé volné minutě zjišťovat co se děje na další stránce. Závěr mi rozsekal. Ač člověk bere v potaz jo to je ono určitě. Pak jen hltá a diví se…. Hodnocení rozhodně 10/10 



Video.... CZ                                                       

Žádné komentáře:

Okomentovat