sobota 11. května 2013

Nádherné vykoupení


Nádherné vykoupení

Anotace – Od osudového setkání na silnici číslo 9 nechce sedmnáctiletý Ethan Wate z jižanského městečka Gatlinu od života nic víc než prožívat první velkou lásku se spolužačkou Lenou Duchannesovou – Zaklínačkou ze starobylého rodu obdařeného nadpřirozenými schopnostmi. Řád věcí si však od něj nevyžádal nic menšího než spásu světa: pokud má napravit apokalyptické zmatky, jež s Lenou během dobrodružných potyček se světem Temnoty neúmyslně rozpoutali, musí skokem z vodárenské věže obětovat život a opustit všechny, které miluje. Ethan se tak vydává do míst, kde končí všichni Smrtelníci – ale jen málokomu se podaří vrátit se mezi živé. Na Onom světě se však dozvídá, že právě on patří k nemnohým, kteří by se o to mohli pokusit. Stránka v Zaklínačské kronice, jež předurčila jeho předčasnou smrt, byla totiž úmyslně pozměněna. Sotva se mladík dozví, že vytržením tohoto listu ze všemocné knihy osudu by měl šanci na návrat, neváhá ani vteřinu. Udělal by cokoli, jen aby mohl být zase se svou zbožňovanou Lenou, s rodinou a kamarády v úzkoprsém Gatlinu, odkud toužil odjakživa utéct… a teď se do něj vrací aspoň jako duch žádající o pomoc ty, kdo po něm truchlí. Jeho dívka, parta přátel i hospodyně Wateových Amma mezitím ve světě Smrtelníků dělají všechno proto, aby pochopili hrdinovy zašifrované vzkazy a zajistili mu vše, co pro vykoupení z podsvětí potřebuje. Díky jejich podpoře se mladík vydává na nebezpečnou pouť do Pevnosti Strážců, na níž ho podobně jako rytíře hledající svatý grál čekají těžké zkoušky: musí se přeplavit po řece mrtvých, projít kamenem, naklonit si dárkem Dveřníka, utkat se v labyrintu s nevyzpytatelnou stvůrou… a nakonec čelit mocnému Hlavnímu Strážci, který se v honbě za absolutní mocí nezastaví před ničím. Jenže Ethan je na cestě za novým životem – a zmoudřením – skálopevně odhodlán potvrdit pravdivost veršů z Šalomounovy Písně písní, podle nichž je láska silnější než smrt.

Děj -  Tady je kniha rozdělena na další knihy. První je vyprávění Ethana ze zážitků a dobrodružství v posmrtném životě. O jeho cestách za životem. V posmrtném světě je vše jaksi jinak než čekal. Musí se plno věcí naučit a pochopit. Avšak to by nebyl náš Ethan, aby si neporadil s čímkoliv. Touha vrátit se je silnější než touha zůstat s matkou. Druhý je z pohledu Leny. Toho jak dostává vzkazy ze záhrobí a plní přání. Některé nejsou problém, ale pak dostane jedno, které ji nemálo zamotá hlavu. Ví, že je to nutné Jinak by o to nebyla požádána. Jenže se souží. Kolik milovaných už ztratila? Kolik jich ještě bude muset ztratit, než nastane klid? Jsou i jiní než Ethan schopni se obětovat? A Kdo jim v tom brání? Kniha třetí –  Tak tady už je takový „finální“ počínání Ethana. Opět jeho očima. Boj o poslední šanci. Ten největší. Jeho vůle a důvtip jsou jeho největší zbraní. Jak jinak by mohl zvítězit v tom, co ho čeká? Jak se smíří s tím, že ti co svým způsobem opět získal zase ztrácí?

Hodnocení – Tento díl mi silně připomíná druhý. Jde zde hlavně o dobrodružství, které má hnací sílu lásku. Celkově některé pasáže moc rychle vyřešeny. Ale jiné jsou perfektně propracovány. Takový malinký rozpor. Avšak na kráse knize neubraly. Finále je zde cítit z každé stránky. Krok za krokem se blížíme vytouženému cíli.

Shrnutí – Celkově kronika byla pěkná. Počáteční díl namátkově ve filmové podobě, který mi nahlodal, a chtěla jsem vědět pokračování. Postavy kouzelníků rozdělené na dobré – zelené oči, a zlé – zlaté oči, bylo celkem zajímavé. Sukuby, ženy co ovládají muže ale i umí různá kouzla. V tomto světě krásné. Inkubus, ten mi malinko matl. Čekala bych něco jako sukubu, jen v mužské podobě, ale zde jsou to buď pojídači snů, nebo něco jako upíři. Nevím, ale s tím mi dělalo problém se sžít. Vesměs jde v celém příběhu o lásku, a spoustu překážek mezi tím být spolu. Jsou tu i jiné. Lidské bytosti s různými schopnostmi. Čarodějové, věštkyně, strážci. Jsou nedílnou součástí světa nadpřirozených jsou zde i ti co jsou pouhými smrtelníky, bez kterých by svět nadpřirozena nebyl tím čím je. V těchto knihách má každý své místo, poslání. To se mi líbilo, Nic zde není jen tak. 






Žádné komentáře:

Okomentovat