pondělí 6. května 2013

Nádherná temnota


Nádherná temnota od K.Garcia a M.Stohl

Anotace – Lena a Ethan přežili den, kterého se obávali celé měsíce - Leniny šestnácté narozeniny –, ale stálo je to hodně. Po smrti svého strýce, kterou si klade za vinu, je Lena sklíčená a ztracená a Ethan jí zjevně nedokáže nijak pomoci. Dívka se od něj začíná odtahovat a vrhá se po hlavě do nebezpečí, zatímco Ethan, který stále ještě nechápe, co se to s ním o Leniných šestnáctých narozeninách stalo, se pohrouží do studia zaklínačů a do výzkumu, který prováděla jeho matka, aby našel způsob, jak Lenu zachránit, než bude příliš pozdě. Jenže jakmile někdo vstoupí do světa zaklínačů, není cesty zpátky, a některá tajemství, která Ethan odhalí, ohrozí jeho i jeho blízké mnohem víc, než si vůbec dokáže představit

Děj – Kniha je psaná pro mě zvláštně. Výjimečně ji nevypráví hlavní postava dívka, ale chlapec Ethan… Oproti prvnímu dílu kde ve filmu vládla láska a oddanost Ethana Leně, mi tady připadá, že jde o dobrodružství. O odhalení tajemství. Láska a oddanost tu je stále, ale mě připadá, že je jaksi v pozadí. Vyloupne se jako květ až skoro ke konci. Zjišťují, co stojí za tím, že Lena má kolem sebe najednou svou Ridlley i když ta je na temné straně a Johna – nejspíš Inkubuse, ale nadává jim spát jak to, že chodí ve dne a má zelený oči (– dobro). Ethan s Linkem se nevzdávají a pátrají hloub a hloub do tajemství zaklínačů. A co potom zjištění, že ani Ethan není tak úplně obyčejný smrtelník?..... Avšak to, co zjistí ke konci svého pátrání je bomba! Kdo by to čekal? Jak hluboce se Ethan mýlí…  A co Lena? Dojde na její vyžádání, jakou stranu si vybere? Temnotu nebo světlo? Láska se ale zase zjevuje, jen za zcela nečekaných podmínek…. Touto knihou vládne nadpřirozeno víc než ve filmu.

Postavy – Ethan – Ač zhrzen neopětovanou láskou a bojem o ní, neztrácí sílu a bojuje. Je stále sladký a chybí mi ten smích, V tomhle dílu se viditelně moc nesměje… Je uštvaný, ale statečný.
                  Lena – Tady je taková nevypočitatelná, nezjevuje se z počátku příběhu moc často, ale když už to udělá, šokuje. Je na hraně sama se sebou, jak kdyby zkoušela, co může, kam až se smí zajít… Stále sama sebe hledá.
                  Link – Nejlepší přítel Ethana. Jde s ním na jeho výpravy a občas prohodí něco jako, že se mu to nelíbí, ale pokračuje. Jeví se jako pravý přítel, kterého by si každý přál. Stojí za Ethanem ve všech situacích.
                 Liv – Další nová dívka, avšak úplný opak Leny okouzlující blondýnka.  Přijela z Anglie. Pracuje jako učednice knihovnice. Ethan si s ní rozumí a provádí ji po městečku. Liv se jeví, jako tako sladká panenka. Celý začátek je to nevinná dívka, ale je vše, tak jak se zdá? Ne tak docela. I Liv má svá tajemství, která vyplouvají na povrch.
Hodnocení – Knihu jsem si vzala jako pokračování filmu. Musela jsem prostě vědět, co bude dál. Čte se sama. I když musím říct, že překlad je občas malinko krkolomnější. Avšak příběhu na kráse neubírá. Rozhodně beru do rukou další díl. Jsem velice zvědavá, co si nachystají autorky dál…. I když jakés takés tušení mám ……    Knize dávám hodnocení 8.5/10.







Žádné komentáře:

Okomentovat