neděle 26. května 2013

Hra o trůny - kniha 1, část 1.


Hra o trůny od G.R.R.Martina

Anotace – První kniha série Píseň ledu a ohně. Úvodní část epického fantasy eposu odehrávajícího se ve světě temného středověku, mezi statečnými rytíři, mocnými čaroději, draky, zlovlky a čarostromy… Jako strážce severu lord Stark považuje za prokletí, když ho král Robert pověří úřadem pobočníka vladaře a vyšle ho na jih, odkud se zatím nikdo z jeho rodiny nevrátil. Bezejmenní staří bohové nemají na jihu žádnou moc, Starkova rodina je brzy rozdělena a pobočník sám je polapen do sítě nebezpečných intrik. Ba co hůř, v exilu ve Svobodných městech za mořem dospěl pomstou posedlý chlapec. Jako dědic šíleného Dračího krále, jehož rodina byla vyvražděna, si dělá nárok na trůn. A na severu, tam za Zdí, kde člověk nemůže nikdy říct, co je živé a co ne, se mezitím houfují mrtvé armády Jiných, které vyčkávají na konec léta a nadvládu dlouhé zimy. Příběh zrady a ambicí, lásky, čar a kouzel může začít. Zima přichází!

Děj – Celé to začalo nalezením 5-ti štěňat zlovlka. Počátek je takový hodně „složitý“. Je zde plno postav a chvilinku mi trvalo, než jsem se zorientovala.  Jsou zde hned na startu jasná přátelství, ale i intriky. Takové hodně vymezené. Uvidíme, co přinese další děj. Prozatím Se sourozenci z rodu Starků budou dělit. Někteří odjíždí s otcem na jih. Další jde do celibátu. Zbytek zůstává s matkou v Zimohradě. Každý zažívá své sny a příběhy. Je dobře vykreslené to jak někteří lidé jednoho uctívají a váží si ho pro to, co udělal, přitom však druzí ho za ten samý čin k smrti nesnáší a nejraději by ho viděli v pekle.

Rodina Targaryenů– poslední dva sourozenci dívka s bratrem. Mají nádherně bílé vlasy a fialové oči. Rod je jedním z bývalých velkých rodů Západozemí a bývalou královskou dynastií Sedmi království, která vládla předtím, než se Železného trůnu zmocnil rod             Baratheonů.

Starkové – strážci Zimohradu. Celkem přímí a spravedlivý rod. Rod Starků je jedním z velkých rodů, který spravuje severnímu území Západozemí. Jsou zdaleka nejstarší dynastií, jejíž rodová linie se táhne osm tisíc let do minulosti. Než celou říši dobyli Targaryenové, vládl rod Starků ze Zimohradu po tisíce let jako králové severu.

Lannisterové – Připadají mi jako poraženci, co se s prohrou neumí smířit. Intrikaří a splétají zlo. Rod Lannisterů je jedním z velkých rodů Západozemí, jednou z nejbohatších a nejmocnějších rodin a nejstarších dynastií. Hlavou rodu je Tywin Lannister, jinak otec tří dětí, Cersei, Jaimeho a opovrhovaného trpaslíka Tyriona.


Rod Baratheonů je jedním z velkých rodů Západozemí, ačkoliv rovněž jedním z nejmladších. V současnosti je rodem královským. Král Robert Baratheon má dva mladší bratry, Stannise a Renlyho. Králův poradní sbor, tzv. Malá rada, sestává z obou bratrů, pobočníka krále, velmistra Pycelleho, Petyra Baeliše a Varyse.

Postavy –  Jon Snow – tenhle kluk mi uvíznul a vyčníval z příběhu asi nejvíc. Je to Bastard Eddarda Starka. On ovšem k jeho matce koná něco jako úctu mlčení. Nikdo neví, co byla zač. Stark o ní nikdy nemluvil, ale Jona si vzal k sobě a vychoval ho na hradě. V některých nemálo chvílích na něj byl velice hrdý. Jon je šikovný, chytrý. Rozhodl se dát k černým a jít ke Zdi. Doprovází ho jeho zlovlk Duch. Je nádherný jako jediný z 5-ti štěňat bílý a nevydává absolutně žádné zvuky.

Arryna – jedna z dcer Starka. Oproti své sestře Sanse. Je divoká, živočišná. Ve vyšívání a tomu podobných pracích totálně nešikovná. Ale je hbitá, ráda jezdí na koni a sleduje přírodu.  Nedokáže se s mířit s tím, že by byla dáma.


Tyrion -  skřítek z rodu Lanisterů Je to mrňavý zlý skřet, který se veze na vlně osudu. Ale ač je mrňavý vyniká svojí inteligencí. Sám si je jí plně vědom a využívá ji dle možností ve svůj prospěch. Postoupen času se z tohohle skřeta začne odlupovat slupka a zjišťujete, že má i nějaké srdce. Jeho pohnutky proč měkne mi stále nejsou jaksi známy, ale začíná i pomáhat. Branovi. Jonovi moudrým ač krutým slovem na zdi…

Hodnocení –  Postav je tu velké množství. Celý děj je takový rozvláčněný, podrobný, avšak vůbec ne nezáživný. Napsané to je výborně. Nenudíte se. Byla jsem upozorněna, že ač mi teď kdokoliv připadá jakkoliv důležitý nebo naopak bezvýznamný. Postavy jsou vykresleny z různých úhlů, různýma očima.  Je to jakoby jste drželi v ruce kouli a viděli vše ze všech pohledů a ne jen jedním zaujatým. Autor úsudek nechává jen a jen na Vás. Kterou stranu jedné mince si vyberete? Ke kterému názoru se přikloníte? A ač vidíte cokoliv, tak se vše může během chvilinky změnit. Proto jsem se rozhodla sepsat dojmy z první půle Hry o trůny a necháme se překvapit, co přinese část druhá.

Celkově knihu doporučuji. Utíkat do těchto míst a této doby je prozatím velice příjemné…. 







Žádné komentáře:

Okomentovat