neděle 7. dubna 2013


Atlas mraků od D. MItchella

Anotace: Nedobrovolný cestovatel plavící se v roce 1850 přes Tichý oceán, vyděděný skladatel obstarávající si nejisté živobytí v Belgii mezi 1. a 2. světovou válkou, ambiciózní novinářka píšící v Kalifornii v dobách, kdy tam byl guvernérem Ronald Reagan, ješitný nakladatel ukrývající se před věřiteli ze zločineckého podsvětí, geneticky modifikovaná jídlonoška čekající na smrt a Zachry, mladý ostrovan zažívající soumrak vědy a civilizace - to jsou vypravěči Atlasu mraků, kteří odkudsi z potemnělých chodeb dějin slyší dozvuky ostatních příběhů. Každý záchvěv ozvěny více či méně pozměňuje jejich vlastní osudy.

Adam Ewing - 1850 Právník co jede podepsat smlouvu. Člověk co žije v dobách otroctví a předsudků. To, že jsou věci, které dokáží změnit vidění a myšlení hluboko zakořeněné v jediném okamžiku. Poněkud méně záživné, ale i tak okouzlující. Nenechte se těmito prvními stránkami znudit a vetře, že pokračování má jiný spád.

Frobischer a jeho dopisy Sixmithovi-1931. Nadaný avšak nepolepšitelný skladatel a velice nadaný. To jak se ženete za něčím a přitom poznáte a pochopíte něco zcela nečekaného. O lásce ne zcela všední a osudu ne zcela milém…. Tato část je psaná formou dopisů, deníku.

Luisa Rey -1950 Ambiciózní novinářka, která zjistí něco velice nebezpečného, Něco co má zůstat pod pokličkou a stojí spousty životů. Je to taková detektivní část. O houževnatosti, zradě. Napínavé nebezpečné.




Timothy Cavendish 2012 Svérázný a úplně luxusně popsaný dědek, který stáři nebere jako konec a se svým dalším osudem se pere nanejvýš skvostně. V mnoha jeho chvílích se budete prostě muset smát. Velice originální a nejvtipnější část.


Somni 451- technická budoucnost. O vzepření naději  poznání , bolesti lásce. Tenhle příběh vás pohltí Naděje z klonu, který pozná pravdu. Dojemné a nádherné vyprávění. Neúžasnější čas celé knihy.








Zachry. Svět po pádu, nevracíme my se svým chováním vesměs na začátek? Jaké jsou důsledky našeho chování? Co nás čeká, pokud se nepoučíme a zničíme svůj svět… Postapokalyptické podání a návratu k počátku. Svět se točí v kruhu a my sníme…



Celkově kniha luxusní. Každá etapa má svůj styl patřící do dané doby. Všechny příběhy jdou od činu k činu a jeden je důsledkem toho předcházejícího… Rozhodně brilantní dílo. Z počátku jsem měla pocit, že knihu odložím, nějak mi nedokázala chytnout, ale zároveň se ve mně pralo, co bude dál. A tak jsem knihu neodložila a ba naopak se do ní hloubala čím dál tím víc.

Rozhodně doporučuji!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat